De impact van biodynamie op de duurzame wijnhandel van morgen

De afgelopen jaren heeft de wijnindustrie een toename gezien in de toepassing van biodynamie. Deze holistische benadering van landbouw, die de boerderij of wijngaard beschouwt als een zelfvoorzienend ecosysteem, is overgenomen door wijnmakers die de kwaliteit van hun product en de duurzaamheid van hun praktijken willen verbeteren.

Lees meer »

De fijne kneepjes van terroir: de verbanden blootleggen met landschap en kwaliteit

De world of wine is een fascinerend universum, doordrenkt van een rijke geschiedenis en ingewikkelde details die vorm geven aan elke druppel. In het hart van dit universum ligt het concept van het 'terroir'. Deze Franse term, die moeilijk of niet te vertalen valt, is een veelzijdig concept dat de milieuomstandigheden, bodem, landkenmerken en wijnbouwtradities van een specifiek geografisch gebied samenvat. Door deze lens onderzoeken we hoe het wijnbouwterroir een unieke identiteit geeft aan elke wijngaard en zijn producten.

Lees meer »

Beaujolais, de bakermat van de gamaydruif

Beaujolais, de bakermat van de gamaydruif en beroemd om zijn rode Beaujolais Nouveau wijnen uit de jaren '80, is een wijngebied in centraal oost Frankrijk, net ten zuiden van Bourgondië. Naast de toegankelijke en frisse wijnen heeft het gebied ook tien hoog aangeschreven 'cru'-wijngaarden en verschillende gerenommeerde en zelfs begeerde wijndomeinen.

Lees meer »

10 trends in de World of Wine in 2024

Welkom bij onze uitgebreide gids over de nieuwste trends die de wijnwereld in 2024 vormgeven. Nu we een nieuw jaar ingaan, is het essentieel om de curve voor te blijven en de opkomende patronen te begrijpen die de wijnindustrie transformeren. In dit artikel verkennen we de belangrijkste ontwikkelingen die het wijnlandschap zullen vormgeven, van verschuivende consumentenvoorkeuren tot innovatieve wijnmaaktechnieken. Dus, pak een glas van je favoriete wijn en laten we erin duiken!

Lees meer »

De betoverende schoonheid van Rheingau: een paradijs voor wijnliefhebbers

Ontdek de magie van Rheingau en laat je betoveren door de prachtige wijngaarden en de unieke wijnen die hier worden geproduceerd. In dit artikel nemen we je mee op een reis door dit betoverende wijngebied in Duitsland, waar je kunt genieten van de adembenemende landschappen, de rijke geschiedenis en natuurlijk de heerlijke wijnen. Of je nu een wijnliefhebber bent of gewoon op zoek bent naar een unieke reisbestemming, Rheingau zal je zeker niet teleurstellen.

Lees meer »

De fascinerende wereld van de Braziliaanse wijnen

De world of wine is heel uitgebreid en divers, waarbij elke regio zijn eigen unieke smaken en kenmerken heeft. Een van die regio's die vaak onder de radar verdwijnt, is Brazilië. Brazilië ligt verscholen in Zuid-Amerika en is misschien niet het eerste land waar je aan denkt als je aan wijnproductie denkt, maar het heeft een rijke geschiedenis en een veelbelovende toekomst in de wereld van de wijnbouw.

Lees meer »

10 must have ongekende grenachewijnen uit de Zuidelijke Rhône

In het voorjaar van 2022 ging Erwin Devriendt, consul van de Baronie Gent van de Commanderie des Costes du Rhône, in Avignon tijdens de hoogmis 'Découvertes en Vallée du Rhône' op zoek naar verborgen en ongekende 100 % grenachewijnen. Men ziet immers dat innovatieve wijnbouwers meer en meer experimenteren met de nobele grenache en zich wagen tot de productie van wijnen met uitsluitend grenache - tegen de appellatiecultuur in. Er bestaat ook een onuitgesproken regel in de Zuidelijke Rhône die zegt dat 'je als wijnbouwer pas geslaagd bent wanneer je de volmaakte schoonheid van grenache in een fles kunt steken'. Emmanuel Reynaud van Château Rayas zal dit uiteraard niet tegenspreken.

Lees meer »

De stijgende invloed van klmaatverandering op de Europese wijnbouw

Nu het belang van de wijnbouw en de wijnproducerende sector in Europa steeds belangrijker wordt, is het van cruciaal belang om de mogelijke effecten van klimaatverandering op deze sector te begrijpen. De unieke milieukenmerken van beroemde wijnbouwgebieden in Europa, zoals Bordeaux, Bourgondië, Rhône, Douro, Toscane....., maken deze bijzonder kwetsbaar voor klimaatveranderingen. In de afgelopen jaren is er al een merkbare stijging geweest van de gemiddelde temperaturen tijdens het groeiseizoen in veel wijnbouwregio's in Europa. Er wordt verwacht dat deze trend zich in de toekomst zal voortzetten, aangezien de prognoses voor klimaatverandering wijzen op aanzienlijke veranderingen in temperaturen en neerslagpatronen.

Lees meer »

Vacqueyras Terroir: een unieke mix van traditie en uitmuntendheid

Vacqueyras, gelegen in het zuiden van de Rhônevallei, is een karaktervol Provençaals dorp met pittoreske smalle straatjes die samenkomen in de richting van de kerk, de huizen die tegen de vestingmuren leunen, de omringende muur van het nobele kasteel van de Vassadel, de Cours Stassart, de droge stenen muren en de huisjes en putten.

Lees meer »

Grenache: Van Iberische oorsprong tot wereldwijd op alle wijntafels

In de enorme wereld van de wijnbouw ontpoppen sommige druivenrassen zich als supersterren. Onder hen is er één druif die opvalt door zijn aanpassingsvermogen, veelzijdigheid en wereldwijde aantrekkingskracht - de Grenache druif, bekend onder vele namen, waaronder Garnatxa en Garnacha. Dit artikel neemt je mee op een reis van de nederige Iberische oorsprong van de druif naar zijn succesvolle vestiging in mediterrane wijngaarden en ver daarbuiten.

Lees meer »

De boeiende geschiedenis van wijn maken in de Rhône vallei

Bewijzen van wijnproductie op basis van druiven, zoals resten van wijnsteenzuur die in kruiken in het Zagrosgebergte in Iran zijn gevonden, dateren van ten minste 5000 voor Christus. Het duurde echter tot ongeveer 600 voor Christus voordat de druiventeelt zijn weg vond naar Zuid-Frankrijk, toen Griekse kolonisten Vitis vinifera wijnstokken meebrachten naar het gebied dat nu bekend staat als Marseille. Hoewel niet precies in de Rhône-regio en waarschijnlijk aanvankelijk beperkt tot nabijgelegen locaties vanwege vijandige lokale stammen, introduceerden deze nieuwkomers de wijnbouw in het gebied. De commerciële wijnproductie werd later, in de tweede eeuw voor Christus, duidelijker met de komst van de Romeinen die in 118 voor Christus een kolonie vestigden in Narbonne. De druiventeelt breidde zich van daaruit uit, maar werd door de Romeinse keizer Domitianus in 92 na Christus stopgezet om voorrang te geven aan land voor de tarweproductie. Dit decreet werd uiteindelijk herroepen door keizer Probus in 276 AD.

Lees meer »

Châteauneuf-du-Pape - Domaine La Manarine - Gilles Gasq: sinds 2015 terug van weggeweest !

De vaardigheden van Gilles Gasq, de voormalige wijnmaker en wijngaardbeheerder van Domaine Monpertuis, werden in de jaren 2000 alom geprezen. Zijn Châteauneufs stonden bekend om hun kwaliteit en waren favoriet bij The Wine Advocate en Jancis Robinson. Maar met de verkoop van Monpertuis had Gasq niet langer de mogelijkheid om Châteauneuf te maken. Nadat het iconische Domaine Monpertuis was verkocht, stelde Gasq de volgens hem beste wijngaarden van de regio veilig en debuteerde La Manarine Châteauneuf in 2015: een kleine 1,5 hectare half eeuwenoude wijnstokken in het "Pied de Baud" gebied.

Lees meer »

De verschillen tussen oude en nieuwe eiken vaten bij de rijping van wijn

Een kelder gevuld met rijen vaten is een iconisch beeld, populair op websites van wijnhuizen en Instagram-feeds van reizigers. De werelden in deze houten vaten zijn echter niet homogeen. Elk vat heeft een eigen leven, speciaal gekozen om bij te dragen bij de kwaliteit van de uiteindelijke wijn. Een belangrijke factor is de leeftijd van het hout. Wijnmakers hebben het vaak over nieuw eik, oud eik of neutrale eik. Wat zijn de verschillen?

Lees meer »

Hoe bijen de wijngaard beïnvloeden: de bij treedt in de schijnwerpers

De druiven die wij voor wijn telen hebben technisch gezien geen bijen nodig. In feite is de gecultiveerde "gewone" wijnstok, bekend als de Vitis vinifera, tweeslachtig, wat betekent dat hij bloemen heeft met functionele stampers (die fungeren als eierstokken) en meeldraden (die stuifmeel produceren), waardoor deze wijnstokken zichzelf bestuiven.

Lees meer »

2023: belangrijkste wijntrends in 2023 en de volgende jaren

Uit de IWSR-analyse blijkt dat de uitdagingen op lange termijn blijven bestaan, maar de premiumisering gaat door en er zijn tekenen van een post-Covid heropleving in sommige markten. Het IWSR is de meest betrouwbare, accurate en meest gebruikte bron voor trends in alcoholische dranken ter wereld.

Lees meer »

Wijnen uit Patagonië: Argentinië is meer dan enkel Mendoza

Patagonië is het meest zuidelijke wijnbouwgebied van Zuid-Amerika. Hoewel het een van 's werelds minst voor de hand liggende plaatsen voor kwaliteitswijnbouw is, heeft dit woestijngebied - met zijn koele, droge klimaat - zich goed bewezen voor de productie van elegante rode wijnen van Pinot Noir en Malbec.

Lees meer »

La Terre des Ondines: een eco-participatief project van Jérémy Onde

Jérémy Onde, wetenschapper van opleiding, nam de wijngaarden van zijn vader over, richtte zijn eigen wijndomein op en begon in 2002 zijn eigen wijn te produceren: domein les Ondines was geboren. In 2012 schakelde hij zijn wijngaard van 60 ha om naar biologische landbouw, waarvan hij Côtes-du-Rhône, Villages en Vacqueyras maakt. Zeer geëngageerd heeft het domein agromilieumaatregelen genomen: aanplant van hagen, overschakeling op biodynamische landbouw en de aankoop van een kleine kudde schapen voor de eco-pastorij in de wijngaard.

Lees meer »