• 100 wijnen uit meer dan 20 wijndomeinen
  • super veilige online betaalmogelijkheden
  • leveringen tegen scherpe maar eerlijke prijzen
  • kortingen tot 5% vanaf 6 flessen
September 2023
Juni 2023

Grenache: Van Iberische oorsprong tot wereldwijd op alle wijntafels

In de enorme wereld van de wijnbouw ontpoppen sommige druivenrassen zich als supersterren. Onder hen is er één druif die opvalt door zijn aanpassingsvermogen, veelzijdigheid en wereldwijde aantrekkingskracht - de Grenache druif, bekend onder vele namen, waaronder Garnatxa en Garnacha. Dit artikel neemt je mee op een reis van de nederige Iberische oorsprong van de druif naar zijn succesvolle vestiging in mediterrane wijngaarden en ver daarbuiten.

Lees meer »
April 2023

De boeiende geschiedenis van wijn maken in de Rhône vallei

Bewijzen van wijnproductie op basis van druiven, zoals resten van wijnsteenzuur die in kruiken in het Zagrosgebergte in Iran zijn gevonden, dateren van ten minste 5000 voor Christus. Het duurde echter tot ongeveer 600 voor Christus voordat de druiventeelt zijn weg vond naar Zuid-Frankrijk, toen Griekse kolonisten Vitis vinifera wijnstokken meebrachten naar het gebied dat nu bekend staat als Marseille. Hoewel niet precies in de Rhône-regio en waarschijnlijk aanvankelijk beperkt tot nabijgelegen locaties vanwege vijandige lokale stammen, introduceerden deze nieuwkomers de wijnbouw in het gebied. De commerciële wijnproductie werd later, in de tweede eeuw voor Christus, duidelijker met de komst van de Romeinen die in 118 voor Christus een kolonie vestigden in Narbonne. De druiventeelt breidde zich van daaruit uit, maar werd door de Romeinse keizer Domitianus in 92 na Christus stopgezet om voorrang te geven aan land voor de tarweproductie. Dit decreet werd uiteindelijk herroepen door keizer Probus in 276 AD.

Lees meer »

Châteauneuf-du-Pape - Domaine La Manarine - Gilles Gasq: sinds 2015 terug van weggeweest !

De vaardigheden van Gilles Gasq, de voormalige wijnmaker en wijngaardbeheerder van Domaine Monpertuis, werden in de jaren 2000 alom geprezen. Zijn Châteauneufs stonden bekend om hun kwaliteit en waren favoriet bij The Wine Advocate en Jancis Robinson. Maar met de verkoop van Monpertuis had Gasq niet langer de mogelijkheid om Châteauneuf te maken. Nadat het iconische Domaine Monpertuis was verkocht, stelde Gasq de volgens hem beste wijngaarden van de regio veilig en debuteerde La Manarine Châteauneuf in 2015: een kleine 1,5 hectare half eeuwenoude wijnstokken in het "Pied de Baud" gebied.

Lees meer »
Maart 2023

De verschillen tussen oude en nieuwe eiken vaten bij de rijping van wijn

Een kelder gevuld met rijen vaten is een iconisch beeld, populair op websites van wijnhuizen en Instagram-feeds van reizigers. De werelden in deze houten vaten zijn echter niet homogeen. Elk vat heeft een eigen leven, speciaal gekozen om bij te dragen bij de kwaliteit van de uiteindelijke wijn. Een belangrijke factor is de leeftijd van het hout. Wijnmakers hebben het vaak over nieuw eik, oud eik of neutrale eik. Wat zijn de verschillen?

Lees meer »

Hoe bijen de wijngaard beïnvloeden: de bij treedt in de schijnwerpers

De druiven die wij voor wijn telen hebben technisch gezien geen bijen nodig. In feite is de gecultiveerde "gewone" wijnstok, bekend als de Vitis vinifera, tweeslachtig, wat betekent dat hij bloemen heeft met functionele stampers (die fungeren als eierstokken) en meeldraden (die stuifmeel produceren), waardoor deze wijnstokken zichzelf bestuiven.

Lees meer »

2023: belangrijkste wijntrends in 2023 en de volgende jaren

Uit de IWSR-analyse blijkt dat de uitdagingen op lange termijn blijven bestaan, maar de premiumisering gaat door en er zijn tekenen van een post-Covid heropleving in sommige markten. Het IWSR is de meest betrouwbare, accurate en meest gebruikte bron voor trends in alcoholische dranken ter wereld.

Lees meer »
Februari 2023

Wijnen uit Patagonië: Argentinië is meer dan enkel Mendoza

Patagonië is het meest zuidelijke wijnbouwgebied van Zuid-Amerika. Hoewel het een van 's werelds minst voor de hand liggende plaatsen voor kwaliteitswijnbouw is, heeft dit woestijngebied - met zijn koele, droge klimaat - zich goed bewezen voor de productie van elegante rode wijnen van Pinot Noir en Malbec.

Lees meer »

La Terre des Ondines: een eco-participatief project van Jérémy Onde

Jérémy Onde, wetenschapper van opleiding, nam de wijngaarden van zijn vader over, richtte zijn eigen wijndomein op en begon in 2002 zijn eigen wijn te produceren: domein les Ondines was geboren. In 2012 schakelde hij zijn wijngaard van 60 ha om naar biologische landbouw, waarvan hij Côtes-du-Rhône, Villages en Vacqueyras maakt. Zeer geëngageerd heeft het domein agromilieumaatregelen genomen: aanplant van hagen, overschakeling op biodynamische landbouw en de aankoop van een kleine kudde schapen voor de eco-pastorij in de wijngaard.

Lees meer »