La Terre des Ondines: een eco-participatief project van Jérémy Onde

Gepubliceerd op 15 februari 2023 om 16:27

Jérémy Onde, wetenschapper van opleiding, nam de wijngaarden van zijn vader over, richtte zijn eigen wijndomein op en begon in 2002 zijn eigen wijn te produceren: domein les Ondines was geboren. In 2012 schakelde hij zijn wijngaard van 60 ha om naar biologische landbouw, waarvan hij Côtes-du-Rhône, Villages en Vacqueyras maakt. Zeer geëngageerd heeft het domein agromilieumaatregelen genomen: aanplant van hagen, overschakeling op biodynamische landbouw en de aankoop van een kleine kudde schapen voor de eco-pastorij in de wijngaard.

Onlangs (3/12/2022) lazen we in Terre De Vins een mooi artikel over de toekomst van domein les Ondines:Jérémy Onde wil zijn biologisch-dynamische landgoed Les Ondines autonoom maken en zelfvoorzienend in energie. Investeerders worden uitgenodigd om hem hierbij te helpen.

Jérémy Onde definieert zichzelf als wijnbouwer-herder. Nu zijn 50ste verjaardag nadert, wil hij zijn ultieme droom waarmaken, namelijk dat zijn domein Les Ondines autonoom wordt. Daartoe en om zijn begroting rond te krijgen doet hij een beroep op investeerders via Fundovino, een participatief financieringsplatform gespecialiseerd in de wereld van de wijn.

Hoewel het project "La Terre des Ondines" in 2021 van start gaat, wanneer de omschakeling naar biodynamische wijnbouw begint, heeft de wijnbouwer nu al de basis gelegd voor het familiedomein van 56 hectare (waarvan twee derde in de AOC Vacqueyras). Zijn aanpak begon met de oprichting van het wijndomein, de biologische omschakeling en de aanschaf van een kudde van 90 Merinos die van november tot half april in zijn wijngaarden grazen. "Dit vermijdt twee passages van de tractor, waardoor bodemverdichting wordt vermeden, en zorgt voor een natuurlijke meststof", legt hij uit. De schuur waarin ze zullen worden ondergebracht, krijgt een dak van fotovoltaïsche panelen en windenergie maakt het systeem van zelfvoorziening op energiegebied compleet. Jérémy Onde is erop gebrand het evenwicht van zijn bodem en zijn terroir te bewaren, met hooi, graszaad en agrobosbouw.

De overgang naar biodynamische wijnbouw vereist de aankoop van veel apparatuur. Zo wil Jérémy Onde regenwater gebruiken voor zijn bereidingen. Terugwinning, opslagcontainers, recycling voor gebruik in de wijnmakerij, bijvoorbeeld voor stoomreiniging, maken allemaal deel uit van het project. Ook wil hij, om geen airconditioning te installeren in de kelder, die van nature geïsoleerd is omdat hij half ingegraven is, een natuurlijke bioklimatologische ruimte creëren.

Om dit mooie project af te ronden en zijn totale bankschuld te verminderen, heeft de wijnbouwer een beroep gedaan op Fundovino. Zo steunen investeerders Jérémy door aandelen te kopen in een vastgoedvennootschap tegen een prijs van 2.860 euro per eenheid. In ruil daarvoor ontvangen ze een jaarlijks dividend van flessen AOC Vacqueyras. Vervolgens koopt Jérémy tussen het 5e en 15e jaar de aandelen terug met een meerwaarde die wordt berekend op basis van de ontwikkeling van de grondprijs. Aangezien de grondprijs de afgelopen 10 jaar met 35% is gestegen, blijkt deze investering nu al een succes. Klanten, vrienden en bedrijven hebben gereageerd op de oproep en sinds september is reeds op de helft van de aandelen ingetekend.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.