De boeiende geschiedenis van wijn maken in de Rhône vallei

Gepubliceerd op 28 april 2023 om 16:52

De komst van Vitis vinifera in Marseille

Bewijzen van wijnproductie op basis van druiven, zoals resten van wijnsteenzuur die in kruiken in het Zagrosgebergte in Iran zijn gevonden, dateren van ten minste 5000 voor Christus. Het duurde echter tot ongeveer 600 voor Christus voordat de druiventeelt zijn weg vond naar Zuid-Frankrijk, toen Griekse kolonisten Vitis vinifera wijnstokken meebrachten naar het gebied dat nu bekend staat als Marseille. Hoewel niet precies in de Rhône-regio en waarschijnlijk aanvankelijk beperkt tot nabijgelegen locaties vanwege vijandige lokale stammen, introduceerden deze nieuwkomers de wijnbouw in het gebied. De commerciële wijnproductie werd later, in de tweede eeuw voor Christus, duidelijker met de komst van de Romeinen die in 118 voor Christus een kolonie vestigden in Narbonne. De druiventeelt breidde zich van daaruit uit, maar werd door de Romeinse keizer Domitianus in 92 na Christus stopgezet om voorrang te geven aan land voor de tarweproductie. Dit decreet werd uiteindelijk herroepen door keizer Probus in 276 AD.

De Rhône werd al snel een efficiënt transportmiddel voor goederen over het hele Franse vasteland en daarbuiten. Langs de oevers en rivierbeddingen werden talrijke wijnamforen ontdekt, waaronder belangrijke vondsten in Chalon-sur-Saóne, even ten zuiden van Beaune. De Rhône was niet alleen een belangrijke transportroute, maar stond ook bekend om de wijnen die langs de oevers tot aan de Vienne werden geproduceerd. De schrijver Martialis prees aan het eind van de eerste eeuw de "Vitifera Viennà", terwijl Plinius de Oudere de wijnen van de Allobroges, een Gallische stam met hoofdstad in Vienne, bejubelde. De Allobroges exporteerden hun wijnen zelfs naar Groot-Brittannië. In Condrieu en verder naar het zuiden in Tain-l'Hermitage, ten tijde van de Romeinen bekend als Tegna, zijn Romeinse overblijfselen opgegraven. Hoewel de Romeinen in 476 na Christus waren vertrokken, werden hun zeer gewaardeerde wijnen waarschijnlijk nog steeds door de plaatselijke bevolking geproduceerd, hoewel de gedocumenteerde bewijzen tot de middeleeuwen beperkt zijn.

Uitgedroogde pausen

De Albigenzen Kruistocht (1209-1229), geïnitieerd door Paus Innocentius III tegen de Katharen, vond plaats in de Languedoc, maar had een indirecte invloed op de wijnbouw in de Rhône. Volgens de legende ontdekte een gewonde kruisvaarder, Henri Gaspard de Stérimberg, in 1224 een heuvel, bouwde er een retraite en plantte er wijngaarden. De wijn werd zo populair dat hij twee eeuwen later de naam 'vin de l'Hermitage' kreeg, een naam die sindsdien is blijven hangen.
De verplaatsing van de pauselijke zetel van Rome naar Avignon in 1309 had meer gevolgen toen Clemens V de aanplant van wijngaarden bevorderde, vooral ten noorden van Avignon. Hij werd ziek en overleed op 20 april 1314. Na een intern conflict van twee jaar werd de voormalige bisschop van Avignon, Jacques Duèse, gekozen tot paus Johannes XXII, die verantwoordelijk was voor de bouw van het kasteel in de stad die nu bekend staat als Chateauneuf-du-Pape, 12 kilometer ten noorden van Avignon.

Toen de pausen op 13 september 1376 uit Avignon vertrokken, was de wijnbouw op beide oevers van de Rhône al goed ingeburgerd. Er bleven zendingen naar Rome worden vervoerd; zo vervoerde een zeeman uit Martigues in de Provence in 1561 32 vaten Chateauneuf en Laudun.


Wereldwijde handel en erkenning

Tussen de 14e en 16e eeuw ondervond de bredere verspreiding van Rhônewijnen hindernissen, omdat het hertogdom Bourgondië het vervoer van niet-Bourgondische wijnen naar het noorden via de Saone verbood. Niettemin bood de opening van het Canal du Midi in 1681 nieuwe handelsroutes naar Bordeaux, Parijs, de Britse eilanden en verder. Tegen de 17e eeuw kregen de Rhône wijnen steeds meer bewondering. Lodewijk XIV schonk Karel II van Engeland 200 vaten exquise wijn, bestaande uit Champagne, Bourgogne en Hermitage. In 1737 verklaarde een regeringsdecreet dat wijnen afkomstig van de westoever van de Rhône het CDR-label moesten dragen.

Het ontbreken van coöperaties of andere grote ondernemingen resulteert in beperkte archieven om de vroege export van Rhônewijn te onderzoeken. Toch blijkt uit documenten dat Paul Clair Martin van Domaine de la Solitude in Chateauneuf-du-Pape wijn exporteerde naar Oostenrijk en Engeland, met 540 liter in 1826 en nog eens 1.620 liter in 1827.

Een dodelijk geschenk

In 1862 leidde een schijnbaar onschuldig geschenk van een Amerikaanse kennis aan M. Borty in het gebied dat nu bekend staat als de Lirac appellatie tot de ineenstorting van deze bloeiende industrie. Het verhaal is gedetailleerd beschreven in het uitstekende boek van Christy Campbell, Phylloxera, How Wine was Saved for the World:

Er is geen gedenkplaat op het huis, gelegen aan een smalle straat die grenst aan het rustige stadje met een met platanen begroeide marktplaats en de romaans-gotische Saint-Jean-l'Évangéliste kerk. Er zijn geen borden, zoals die op D-Day, om de voetstappen van de indringer te traceren. Alleen echt nieuwsgierigen wagen zich hier. De kleine, omheinde wijngaard die ooit achter 21 rue Longue lag, is allang vervangen door garages en huizen van één verdieping. De onderzoekers van de Franse Academie van Wetenschappen hebben echter, net als bij de vermeende crashsite van een buitenaards schip, "Le Clos Borty" in Roquemaure geïdentificeerd als de oorsprong van de verwoestende gebeurtenis. De heer Borry kreeg in 1861 bezoek van zijn Amerikaanse vriend, de heer Carle.

Gezien hun wederzijdse passie voor de wijnbouw, beloofde de heer Carle zijn Franse vriend uit nieuwsgierigheid enkele van zijn eigen stekken te bezorgen. Het jaar daarop arriveerde onverwacht een pakket met verschillende gewortelde druivensoorten, elk met een unieke naam: Emily, Post-Oak, Clinton. De heer Borry plantte ze in zijn tuin. Een naburige wijngaard in Pujaut begon het volgende jaar symptomen te vertonen. De bladeren werden voortijdig geel, de randen werden rood en in augustus waren ze helemaal afgevallen. In het daaropvolgende jaar begonnen de Grenache en Alicante wijnstokken van de heer Borry te verwelken, met rotte, zwartgeblakerde wortels. De plaag stak in 1865 de Rhöne over en verspreidde zich vervolgens wijd en zijd. De boosdoener, die inmiddels goed bekend was, werd al in 1868 geïdentificeerd - een bladluis die aast op de wortels van Europese wijnstokken - maar het vinden van een remedie vergde meer tijd. Uiteindelijk ontstonden er twee effectieve benaderingen.

Aanvankelijk probeerde men Europese en Amerikaanse druivenrassen te combineren, met gedeeltelijk succes. De eerste pogingen toonden hardheid en weerstand tegen schimmelinfecties, maar de kwaliteit van de resulterende wijn bleef vaak achter bij de verwachtingen. Ten tweede bleek het enten van Franse wijnstokken op Amerikaanse onderstammen die bestand waren tegen insecten effectief, en de serieuze inspanningen begonnen in 1880. Tegen die tijd was bijna 2,5 miljoen hectare Franse wijngaard verwoest.

Ontwikkeling van de hedendaagse wijnindustrie

Tegen 1890 waren wijnboeren in de Rhône-vallei druk bezig met het herbeplanten en reorganiseren van hun wijngaarden. Dit jaar markeerde ook de geboorte van een van de beroemdste zonen van Châteauneuf-du-Pape, Baron Pierre Le Roy de Boiseaumarié, die een grote bijdrage leverde aan Châteauneuf-du-Pape en de Rhône in het algemeen. Hij overleed in 1967, maar niet voordat hij in Saint-Cécile een standbeeld en een buste onthulde om zijn leven te herdenken en persoonlijk de officiële toespraak hield.

In februari 1956 beleefde Frankrijk de koudste maand sinds het begin van de metingen in 1900. In Aix-en-Provence daalde de temperatuur tot -20°C en in Saint-Tropez viel 70 centimeter sneeuw. Bovendien kreeg de Rhône te maken met een hevige mistral die tot 180 kilometer per uur ging. De dag voor deze extreme kou was het weer ongewoon warm, waardoor het sap begon te stromen, om vervolgens abrupt te bevriezen. De volgende dag was het geluid van olijfgaarden te horen die "krijsten" toen het bevroren sap barstte en schade veroorzaakte aan takken en stammen. Overal in de zuidelijke Rhône werden olijfgaarden verwoest. Aangezien het lang duurt voordat olijfbomen kwaliteitsvruchten opleveren, werd de grond vaak herbeplant met wijnstokken om een snellere opbrengst te garanderen. In die tijd hielden de meeste landgoederen in de Rhône zich nog bezig met gemengde landbouw, waarbij naast druiven ook fruit, groenten en granen werden verbouwd; in 1956 besloten veel landgoederen zich echter uitsluitend op de wijnproductie te richten.

In de nasleep van de Tweede Wereldoorlog werden coöperatieve wijnmakerijen opgericht in de zuidelijke Rhône en in mindere mate in de noordelijke Rhône. De beschikbaarheid van zwaar materieel zoals bulldozers maakte het mogelijk om voorheen onbereikbare gebieden te bewerken, zoals het Vallongue-plateau in Lirac en Tavel. Ook de terugkeer van de Pieds-Noirs begin jaren zestig na de Algerijnse oorlog droeg bij tot de ontwikkeling van grootschalige gemechaniseerde wijnbouw in appellations als Lirac en Grignan-les-Adhémar.
Het einde van de jaren zeventig en het begin van de jaren tachtig markeerden de opkomst van de biologische wijnbouw, die aan het begin van de eenentwintigste eeuw echt op gang kwam. Deze beweging naar milieubewuste en duurzame wijnbouw is ongetwijfeld een positieve ontwikkeling, maar het grillige en extreme weer in de eerste twee decennia van de eenentwintigste eeuw geeft aan dat er meer werk aan de winkel is.

Biologisch - biodynamisch

Denis Guthmuller is voorzitter van de Cave Cécilia in Sainte-Cécile-les-Vignes en voorzitter van het biologische producentencollectief Sud-Est Vin Bio. Hij legt uit dat de drang om snel en in grote hoeveelheden voedsel en drank te produceren na de Tweede Wereldoorlog de boeren ertoe aanzette de nieuwe agrochemische middelen te gebruiken die rond dezelfde tijd werden ontwikkeld. Hoewel sommige lang gevestigde producenten zoals Domaine Saladin beweren dat er nooit synthetische producten op hun wijngaarden zijn gebruikt, zijn dergelijke voorbeelden zeldzaam. Vroege gebruikers van biologische wijnbouw zijn onder meer Chateau de Beaucastel in 1950, die in 1974 overging op biodynamiek. Een ander baanbrekend domein is Domaine Gramenon, dat sinds zijn geboorte in 1978 biologisch is en in 2010 een biodynamisch certificaat kreeg.

In de noordelijke Rhóne was Michel Chapoutier een van de eerste producenten die op grote schaal biodynamica toepaste. Maar de grootste sprong in biologische productie vond plaats in het begin van de jaren 2000. Veel van de eerste biologische of biodynamische boerderijen werden gedreven door zowel groene waarden als een zoektocht naar betere kwaliteit, maar Guthmuller merkt op dat veel recentere bekeerlingen zijn overtuigd door de economie. Een rampzalig wijnjaar 2002, in combinatie met overproductie in Frankrijk, leidde tot een prijsval - hij herinnert zich dat de prijzen van Cotes-du-Rhóne en vrac in een paar jaar tijd daalden van ongeveer 160 euro per hectoliter tot 90 euro. Om geld te besparen gingen de telers minder producten en kleinere hoeveelheden gebruiken. In 2006-2007 ontstond een markering voor biologische wijn en vrac, voor ongeveer 200 euro per hectoliter, waardoor meer telers werden aangemoedigd om af te zien van het gebruik van chemische producten. Uiteindelijk werd het verschil in prijs tussen conventionele en biologische wijn kleiner, zodat sommige telers weer chemische producten op hun wijnstokken gingen gebruiken. Anderen werden zwaar getroffen door zwartrot in 2013 of flavescence dorée in 2014 en 2015, waardoor chemie teruggreep naar de consistentie van ervoor en dus de financiële zekerheid die agrochemische producten bieden.

Biologische en biodynamische wijnbouw in de Rhônevallei is nu weer in opkomst, met biologisch geproduceerde wijn die 9 procent van de oogst van 2018 vertegenwoordigt.
Sommige gebieden nemen het serieuzer dan andere. In Châteauneuf-du-Pape was meer dan 25 procent van de totale oogst in 2018 biologisch. Costières de Nîmes was niet ver achter, met 22 procent. Ondanks een hogere gemiddelde prijs produceerden de noordelijke cru's in 2018 slechts 6 procent gecertificeerde biologische wijn, terwijl de zuidelijke cru's dit met 13 procent meer dan verdubbelen. Biologische wijnbouw in de hellende, terrasvormige wijngaarden van de vochtiger noordelijke Rhône is bijzonder moeilijk, omdat al het werk met de hand moet worden gedaan. Onkruid wieden met een schoffel in de zon is heet, rugbrekend werk; voor domeinen die biologisch willen gaan werken, is het een voortdurende strijd om mensen te vinden die bereid zijn het werk te doen. Biologische wijn maken in de Zuidelijke Rhône is eenvoudiger, maar nog steeds geen gemakkelijke optie. Het is duurder, zegt Guthmuller, er kruipt meer tijd in, er is meer tractorwerk, dus meer benzineverbruik. Om nog maar te zwijgen van het reële en serieuze risico dat je je oogst verliest.

Bovengemiddelde groei van het biologisch wijn maken

Biologisch wijn maken blijft zich de laatste jaren in snel tempo ontwikkelen in de Rhône-vallei, vooral voor rode wijnen. De stijging van de biologische wijnbouw bedraagt jaarlijks +6,5% in volume, dat wil zeggen een stijging die hoger ligt dan het gemiddelde van de Franse AOC (+4,2%).

In 2020 werd België het belangrijkste exportland in Europa - in volume - voor de wijngaarden van de Rhône-vallei, mede dank zij de versnelde overgang naar biologische en biodynamische wijnbouw.

De Rhônevallei is momenteel de tweede grootste AOC wijngaard in Frankrijk, met 66.572 hectare wijngaard voor 2,7 miljoen hectoliter wijn in 2020.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.