De betoverende schoonheid van Rheingau: een paradijs voor wijnliefhebbers

Gepubliceerd op 13 januari 2024 om 15:07

Ontdek de magie van Rheingau en laat je betoveren door de prachtige wijngaarden en de unieke wijnen die hier worden geproduceerd. In dit artikel nemen we je mee op een reis door dit betoverende wijngebied in Duitsland, waar je kunt genieten van de adembenemende landschappen, de rijke geschiedenis en natuurlijk de heerlijke wijnen. Of je nu een wijnliefhebber bent of gewoon op zoek bent naar een unieke reisbestemming, Rheingau zal je zeker niet teleurstellen.

Een uniek Wijngebied met een rijke geschiedenis

Rheingau is een van de 13 officiële wijnbouwregio's in Duitsland en staat bekend als een van de beste wijngebieden van het land. Het gebied ligt aan de oevers van de Rijn en wordt omringd door de prachtige Taunus bergen, die bescherming bieden tegen koude winden. De regio heeft een lange geschiedenis van wijnbouw, die teruggaat tot de middeleeuwen.

Het was in de Rheingau dat de aristocratische landgoederen en de beroemde abdij Kloster Eberbach werden gevestigd. Deze historische landgoederen hebben al eeuwenlang een reputatie opgebouwd als producenten van hoogwaardige wijnen. Enkele van de bekendste kastelen en landgoederen in Rheingau zijn Schloss Johannisberg, Schloss Schönborn en Schloss Vollrads.

De Perfecte omstandigheden voor wijnbouw

Het milde klimaat en de minerale bodems in de Rheingau bieden ideale omstandigheden voor de wijnbouw. De zonnige hellingen van de Rheingau zijn bedekt met wijngaarden die in totaal meer dan 3.211 hectare beslaan. De meeste van deze wijngaarden zijn beplant met Riesling druiven, die gedijen op ongeveer 2.500 hectare land. Daarnaast wordt er ook pinot noir verbouwd, waarvan Assmannshausen zeer bekend is.

Het unieke terroir van Rheingau, gecombineerd met de expertise van de lokale wijnmakers, resulteert in wijnen van buitengewone kwaliteit. De Riesling wijnen uit de Rheingau staan bekend om hun sterke mineraliteit en lichaam, die hen onderscheiden van de wijnen uit andere regio's, zoals de Moezel.

De loop van de Rijn is heel belangrijk voor dit wijngebied. Je zou kunnen denken dat de Rijn alleen is afgeweken voor de liefde voor Rheingau Riesling. De rivier, die vanaf Bazel in Zwitserland noordwaarts stroomt, buigt vlakbij Mainz in Duitsland plotseling af naar het westen, waardoor er op de rechteroever zuidhellingen ontstaan. De meeste wijngaarden van de Rheingau liggen op deze strook land.

Na Rüdesheim am Rhein keert de Rijn terug naar zijn oorspronkelijke loop en de rechteroever, die nu naar het westen is gericht, behoort tot Lorch am Rhein tot de Rheingau. Verder naar het oosten is het de oever van de Main die het laatste deel van de wijngaarden draagt (op het zuiden) tot aan Flörsheim-Wicker. De meeste wijngaarden in de Rheingau liggen tussen 90 en 325 meter boven zeeniveau, van de oevers van de Rijn tot de toppen van de Taunus. Het is dit reliëf dat de Rijn dwingt om van richting te veranderen. Het beschermt de wijnstokken ook tegen de koude noordenwind en de zwaarste regenval.

De hiërarchie van de Crus

Het noordelijke karakter van de appellation (de winters zijn gematigd en de zomers heet, met jaargemiddelden van 10,7° C voor de temperatuur, 590 mm voor de neerslag en 1650 uren zonneschijn) wordt gecompenseerd door de zuidelijke ligging, de helling en de nabijheid van de rivier, die de percelen helpen opwarmen. Het resultaat is een langzame, gelijkmatige rijping, waar de rieslingdruif dol op is.

De complexe topografie en de zeer gevarieerde bodems creëren een breed scala aan terroirs, wat tot uiting komt in de verschillende expressies van riesling en de vele niveaus van overrijpheid van de druiven. Van de minst tot de meest zoete: Kabinett, Spätlese, Auslese, Beerenauslese, Trockenbeerenauslese en Eiswein.

De appellatie in cijfers en de bodemsoorten

  • Oppervlakte: 3.188 hectare.
  • Productie: 80% droge wijnen en 85% witte wijnen.
  • 180.000 hectoliter in 2017, 212.000 hectoliter in 2016.

Het onderzoekscentrum voor wijnbouw van Geisenheim heeft zes bodemsoorten geïdentificeerd:

  • A. Kwartsietbodems (kwartsiet, grind, schist), die zeer stenig zijn, zorgen ervoor dat de wijnstokken water en voedingsstoffen uit de diepe ondergrond kunnen halen. Wijnen van deze warme bodem zijn licht, levendig en mineraal, met delicate pompelmoesaroma's.
  • B. Kwartsiet- en schistbodems (verweerd kwartsiet en schist, rode klei, löss) zijn dun en de wijnstokken hebben moeite om het water te vinden dat ze nodig hebben. De wijnen zijn mineraal en levendig, met aroma's van rijp exotisch fruit en perzik.
  • C. De lössbodems zijn rijk aan kalksteen en brokkelig genoeg voor de wortels om in weg te zakken. De wijnen zijn sappig en aromatisch (perzik, exotisch fruit).
  • D. Kleigronden (grind, mergel) zijn moeilijk doordringbaar voor de wijnstokken. De rijping is laat en de wijnen onthullen ingehouden aroma's (roze pompelmoes, appel, sinaasappelschil), mineraliteit en een lichte bitterheid.
  • E. De bodems van fluviatiele afzettingen op kalksteen zijn zanderig of slibachtig, rijk aan kalk en voedingsstoffen. De wijnstokken verkennen de kalkstenen ondergrond niet erg goed, maar ze hebben geen gebrek aan water. De wijnen zijn aromatisch en vol, met goede zuren en een licht bittertje.

Een Gastronomisch Paradijs

Naast het verkennen van de wijngaarden en het proeven van de heerlijke wijnen, biedt Rheingau ook een scala aan culinaire ervaringen. De regio staat bekend om zijn gastronomie en er zijn tal van restaurants en wijnbars waar je kunt genieten van traditionele gerechten en lokale specialiteiten, zoals vers gevangen vis, wild en kaas. Daarnaast zijn er ook tal van wijnwinkels waar je de beste wijnen uit de regio kunt kopen om mee naar huis te nemen. Of je nu een doorgewinterde wijnliefhebber bent of gewoon op zoek bent naar een unieke culinaire ervaring, Rheingau biedt voor elk wat wils.

Om het meeste uit je bezoek aan Rheingau te halen, is het aan te raden om een wijnroute of wijntocht te volgen. Deze routes nemen je mee door de prachtige wijngaarden en laten je kennismaken met de lokale wijnmakers en hun passie voor het vak. Je kunt ervoor kiezen om te wandelen of te fietsen langs de routes, zodat je kunt genieten van het adembenemende landschap terwijl je de wijnen ontdekt.

Tijdens je tocht kun je ook een bezoek brengen aan enkele van de beroemdste wijnhuizen en kastelen in de regio, waar je kunt genieten van rondleidingen en proeverijen. Vergeet niet om enkele flessen van je favoriete wijnen mee naar huis te nemen, zodat je nog lang kunt nagenieten van je bezoek aan Rheingau.

De Nieuwe Generatie Wijnmakers

Hoewel Rheingau een rijke geschiedenis heeft op het gebied van wijnbouw, is het ook een regio die continu in beweging is. De laatste jaren hebben jonge wijnmakers, zoals August en Johannes Eser van Joahnnishof, nieuw leven in de regio geblazen door innovatieve en hoogwaardige wijnen te produceren.

Een andere belangrijke speler in Rheingau is het Japanse whiskybedrijf Suntory, dat vastbesloten is om wijnen van wereldklasse te produceren op zijn Robert Weil landgoed. Met hun toewijding aan kwaliteit en vakmanschap hebben deze wijnmakers bijgedragen aan de groeiende reputatie van Rheingau als een topbestemming voor wijnliefhebbers.

Een van de meest opvallende kenmerken van Rheingau is de diversiteit aan terroir. De regio heeft een breed scala aan bodemsoorten en microklimaten, die elk een unieke invloed hebben op de wijnen die hier worden geproduceerd.

In de hoger gelegen wijngaarden, zoals die van Schloss Johannisberg, vinden we schist- en leisteenbodems, die zorgen voor sterke mineraliteit in de wijnen. Deze wijngaarden profiteren ook van de warme zonnestralen, die de druiven helpen rijpen en een rijke smaak ontwikkelen. Aan de andere kant van het spectrum vinden we de wijngaarden in de buurt van de Rijn, waar de bodems meer klei en löss bevatten. Deze bodems zorgen voor een goede waterhuishouding en dragen bij aan de frisheid en elegantie van de wijnen.

Hoewel Rheingau van oudsher beroemd was om zijn zoete wijnen, heeft de regio ook een belangrijke rol gespeeld in de opkomst van droge Duitse wijnen. Meer dan 80% van de wijnen die tegenwoordig in Rheingau worden geproduceerd, zijn droog van stijl. Dit is mede te danken aan de inspanningen van Bernhard Breuer, een visionaire wijnmaker die de Charta-groep heeft opgericht. Deze groep bestaat uit hoogwaardige wijnhuizen die zich toeleggen op het produceren van medium-bodied, verfrissend droge Riesling wijnen die perfect passen bij de gastronomie. Deze droge wijnen worden vaak aangeduid als "Erstes Gewächs", wat de Rheingau-versie is van het "Grosses Gewächs" label.

Favoriete Wijnhuizen in Rheingau

Rheingau herbergt een schat aan geweldige wijnhuizen die je kunt bezoeken en waar je kunt genieten van hun prachtige wijnen. Hier zijn enkele van onze favoriete producenten in de regio:

  • J B Becker
  • Georg Breuer
  • Domdechant Werner
  • Reiner Flick
  • Schloss Johannishof
  • August Kesseler
  • Kloster Eberbach
  • Knyphausen
  • Peter Jakob Kühn
  • Franz Künstler
  • Langwerth von Simmern
  • Leitz

Of je nu op zoek bent naar een verfijnde droge Riesling of een weelderige zoete Beerenauslese, deze wijnhuizen hebben voor elk wat wils.

Rheingau is niet alleen een paradijs voor wijnliefhebbers, maar ook een bestemming die je zal betoveren met zijn natuurlijke schoonheid, rijke geschiedenis en warme gastvrijheid. Of je nu geniet van een wandeling door de wijngaarden, een bezoek brengt aan een historisch kasteel of gewoon ontspant in een wijnbar, Rheingau zal je betoveren en je een onvergetelijke ervaring bieden.

Dus waar wacht je nog op? Plan je reis naar Rheingau en ontdek de magie van dit prachtige wijngebied in Duitsland. Proef de heerlijke wijnen, geniet van de culinaire hoogstandjes en laat je betoveren door de schoonheid van Rheingau. Je zult er geen spijt van krijgen!

Een uittreksel uit een eerder verschenen artikel in Ken Wijn Magazine in 2012 door Erwin Devriendt n.a.v een wijnreis met Commanderij Osiris Gent

De essentie van riesling in de Rheingau en de Mittelrhein.

Wijnliefhebbers en geoefende proevers zijn het er vrij unaniem over eens: riesling is de fijnste, meest subtiele maar meteen ook de ‘moeilijkste’ witte druif op deze planeet. Het zou oorspronkelijk een afstammeling zijn van de Heunisch-druif en een Traminer variant. Duitsland en de Elzas zijn de twee Europese vertegenwoordigers met uitstekende condities om de druif optimaal te laten rijpen. Deze druif is pas laat rijp, eind september of begin oktober is geen uitzondering. Een goudgele kleur en soms kleine spikkeltjes op de schil. Met riesling kan je droge en elegante wijnen vinifiëren. Maar ook met zoete wijnen staat riesling bovenaan. Met geen enkele andere witte druif kan je zowel in droge versies als in zoete, een topwijn produceren.

De druivenstokken staan in onze twee regio’s (Mittelrhein en Rheingau) dikwijls tegen steile hellingen aangeplant. Hier vinden we de hoge kwaliteitswijnen (Duits: Spitzenweinen). Het is fascinerend om te ontdekken hoe een verschillende bodemstructuur deze druif op verschillende manier laat ontplooien. Leisteen, kalk, krijt, klei, leem……. Hier begint de complexiteit. Het maakt de druif daarom zo boeiend maar vraagt van de proever concentratie en training.

Riesling weerspiegelt dus duidelijk het terroir waar hij verbouwd wordt. Leisteen bodem levert heel strakke, mineralige wijnen, andere bodems (leem, klei-kalk) geven eerder volle, florale toetsen. Kenmerkende aroma's zijn perziken en appel, citrusfruit, citroen, limoen, pompelmoes, passievrucht, citronella, munt, muskaat, kamperfoelie, brem, linde. Rijpere rieslings geuren naar honing.

En wat met die (typische ?) petroleum impressie ? Dit onderwerp alleen kan het thema zijn van een volledig artikel. In Tong-magazine (spring 2011) wordt op hoog niveau de analyse gemaakt. Wij stelden de vraag aan onze wijnbouwers ter plaatse. Hun conclusie is vrij unaniem: er is geen probleem met die olie-achtige toets (diesel, pétrolé) indien dit aroma slechts een fractie uitmaakt van het geurpallet. Een heel lichte pétrolé-toets is ok. Noem het dus geen fout, maar is ze té present bij jonge wijnen dan klopt het plaatje niet meer. Grote riesling hoeven dus niet noodzakelijk dit petroleum-kenmerk te hebben.

De riesling heeft kleine druifjes met vrij dikke schil in de vorm van compacte trossen met een korte steel, groen tot goud gekleurd. Riesling biedt bijzonder goed weerstand aan extreem lage temperaturen, en hij houdt van een koelere zone waar het langzaam rijpen het aromatische karakter benadrukt. Vergisten en rijpen in roestvrije tanks laat Riesling zijn fris en fruitig karakter behouden. Helder fruit en loep zuivere wijnen zijn het resultaat. Riesling is een druif voor een monocépage wijn. Hout is zinloos. Geen enkele andere druif laat het spel zoet-zuur zo mooi tot uiting komen. Duitsland biedt uitmuntende voorwaarden voor onze druif. We zijn er ons van bewust dat ook in de Moesel, Nahe , Rheinhessen, etc…. evenzeer fijne expressies te vinden zijn. We concentreren ons op de droge rieslings (trocken) en verder op de twee meest noordelijke Anbaugebiete: Mittelrhein en Rheingau…….

Vijf toppers uit de Rheingau

De wijnstreek de Rheingau verschilt niet zoveel van de Mittelrhein omdat het zich ook aan de rijnvallei bevindt, tenzij dat de geografische diversiteit veel groter is. Ondanks het feit dat ook hier de wijnflanken nog behoorlijk aangrijpend zijn om te zien, zijn er aanleunende gebieden die veel vlakker zijn en minder onderhevig zijn aan de rotsondergrond van leisteen. Deze wijnstreek strekt zich uit over 3200 hectaren en wordt historisch gedragen door een paar oude kloosters die de aanleiding hebben gegeven van de wijnbouw aan de Rijn. Het Kloster Ebernach (waar ‘In de naam van de Roos’ werd verfilmd) en Schloss Johannisberg zijn mythische plaatsen met uitzonderlijke zichten over de heuvels van de Rheingau, die terecht als rieslingland wordt bestempeld. 79% van de aanplant is hier riesling, gevolgd door een bijna verwaarloosbaar deel van 12% spätburgunder. Jaarlijks worden in begin van november de Glorreiche Rheingau Tage georganiseerd, waar een reeks van aktiviteiten rond de plaatselijk wijn wordt georganiseerd. Wij waren in die periode aanwezig en konden op deze manier een hoop wijnen en wijnbouwers ontdekken.

Toch een selectie van vijf toppers die op vinologisch vlak sterk van elkaar verschillen en steeds een andere fijne toets aan de riesling weten te geven. Ze hebben telkens één zaak gemeen: zij zoeken alle vijf op hun eigen manier naar de grootste finesse in de rieslings.

Weingut August Kesseler

Op de rand tussen Mittelrhein en Rheingau in Assmannshausen ligt, achter het mooie hotel Krone (onze thuisbasis) en de spoorweg, in een klein weggestoken straat het domein van August Kesseler. Het perfectionisme van deze man was al meteen duidelijk vanaf het eerste telefonisch contact. Niets mag aan het toeval worden overgelaten. Door het feit dat we stipt op tijd waren op onze afspraak gaf hem positieve moed om ons heerlijk te ontvangen. August Kesseler is immers niet de man die zomaar volk over de vloer laat. Bij het proeven van zijn wijnen begrijp je onmiddellijk waarom. Hier is het een zegen om wijnen te mogen kopen. Ze zijn dan ook van uitzonderlijke kwaliteit. De autoriteit die deze man uitstraalt en de wijze waarop hij over zijn producten spreekt is aangrijpend. Het is nooit zo stil geweest tijdens een degustatie. Toen we begonnen met de Pinot Noir 2008 (€23) was meteen duidelijk op welk niveau we hier speelden. Deze dure ‘instapwijn’ was licht gekruid en had een zweem van molligheid, maar de fluwele fijne afdronk greep ons meteen naar de keel. De Pinot Noir 2009 (€40) was een fruitbom en onwaarschijnlijk geconcentreerd. De wat zoetgevoeligheid van deze wijn verdween heel gauw door de scheepslading fijne zuren, die deze wijn een groot bewaarpotentieel geeft. De cuvée Max (€60) was pure complexiteit en had een indrukwekkende diepgang dat weinig pinot noirs (of spätburgunders) kunnen bieden. Ook van de rieslings van August Kesseler wordt je stil. De Locher Schlossberg ‘Alte Reben’ 2009 (€27,5) heeft nu nog een zeer ronde pregnante smaak. Je voelt dat deze wijn nog moet openbarsten. De Riesling Spätlese Locher Schlossberg Alte Reben 2010 (€27,5) is een wijn die balanceert tussen mineraliteit en fruit (lichi en citrus). Deze jonge wijn heeft een gigantische structuur en zal pas binnen enkele jaren echt tot zijn recht komen. De riesling Rudesheim Berg Roseneck EG 2010 (€32,4) is een kanjer van een riesling. Afblijven en laten liggen is hier de boodschap, maar hier moet je verdorie karakter voor hebben. De wijnen van August Kesseler behoren tot de top van van de Rheingau, misschien wel van Duitsland.

Weingut Peter Jacob Kühn

Dit wijndomein ligt wat dieper in het binnenland. Hier is de Rijn visueel nergens meer te bespeuren. De andere geologie en de strikte biologische Steiner-aanpak, maakt dat de wijnen van Peter Jacob Kühn uit een totaal ander hout zijn gesneden. Dit wijnhuis beschikt over 8 verschillende ‘trocken’ rieslings, waarbij het niveau van de Riesling Hallgarten Hendelberg 2010 (€16,4) ons de eerste ontwapende rilling gaf. De Riesling Mittelheim St Nikolaus 2010 (€26) heeft ons echt bekoord door de impressies van steensap (vuursteen, leisteen, mineraliteit). Deze pure vinnige riesling toont veel potentieel, maar moet nu nog enkele jaren gerust gelaten worden. We konden ook nog een oudere millésime proeven, de Riesling Oestrich Doosberg 2007, waardoor dit domein ons opnieuw overtuigde van het enorme potentieel van deze wijnen. Bij wijze van curiosum werd ook de Riesling Amphore 2009 (€45) gedegusteerd. Deze wijn wordt op de oude manier gevinifieerd in klei-amforen. De wijn smaak totaal anders en heeft op het eerste zicht niets te maken met riesling. Het smaak groenig, muf en naar brandnetel, en heeft een zeer eigenzinnige lange afdronk. Voor liefhebbers waartoe ik niet behoor. Het wijndomein Peter Jacob Kühn maakt eigenzinnige rieslings met meer vlezigheid. Het zijn vaak charmante volle wijnen die iets losmaken bij de proever. Het zijn in ieder geval geen consensuswijnen.

Weingut Robert Weil

Ook wat dieper in het binnenland gelegen ligt het pittoresk wijndorpje Kiedrich, waar het imposant domein Robert Weil is gevestigd. Er moeten hier wat paleisrevoluties hebben plaatsgevonden, maar vandaag staat de zoon Wilhelm Weil aan het roer die zijn overleden vader heeft opgevolgd. Dit is gepaard gegaan met het kapitaal van een Japanse voedingsgigant, die nu 80% van de aandelen in bezit hebben. Dit heeft geleid tot grote investeringen, waardoor het weingut Robert Weil een zeer uitzonderlijk domein aan de Rijn is geworden. De combinatie tussen modernisme en authenticiteit is op dit domein sterk uitvergroot, alsof ze geen keuze kunnen maken. Terwijl de oude Duitse architectuur van het ouderlijk huis mooi werd gerestaureerd, wordt daarnaast (aan beide kanten) een hyper moderne ‘chai’ gebouwd en is de degustatieruimte eerder Japans geïnspireerd. De wijnen van Robert Weil balanceren ook tussen beide stijlen. De instapwijnen zijn zeer modern en uiterst toegankelijk gevinifieerd. De Kiedricher Riesling Trocken 2010 (€14,52) is een van de beste instapwijnen die we gedegusteerd hebben. Heerlijk mooi tropisch fruit met een strakke frisse aciditeit op de achtergrond. Het weingut Robert Weil ligt frontaal voor drie heuvels die de Klosterberg, de Turmberg en de Gräfenberg worden genoemd. De wijnen van deze drie ‘bergen’ zijn zeer verschillend. De Riesling Kiedrich Turmberg 2010 (€21,42) heeft ons aangegrepen door zijn elegantie met zijn gekende riesling-petrolan, terwijl de de Riesling Kiedrich Gräfenberg EG 2010 (€34,63) veel meer mineralen heeft en grote finesse uitstraalt. De wijnen van dit domein kunnen zowel commercieel als typisch worden bestempeld, maar zonder aan kwaliteit te moeten inboeten. Weingut Robert Wel is echt wel een bezoekje waard.

Weingut Künstler

Aan de zijrivier van de Rijn, de Main, ligt het dorpje Hocheim. Daar is het Weingut Künstler gelegen in een majestueus huis in typische Germaanse moderne stijl. Het gebied rond de Main behoort tot het meest zuidelijk gedeelte van de Rheingau. Een paar kilometer verder komt men de wijnregio Rheinhessen terecht. Dus hier opnieuw een andere geologische benadering in vergelijking met de drie vorige wijnbouwers. De Riesling Hochheimer Stein 2010 (€14,9) is een krachtig showbeestje met opzichtig fruit van pêche en citrus. Dezelfde wijn uit 2009 is veel diskreter en mineraler dan zijn jongere broer en daardoor veel fijner. De Riesling Hochheimer Domdechaney 2010 (€ 16,5) en de Riesling Stielweg 2010 (€16,5) zijn beide strakke frisse wijnen met het accent op aciditeit, maar komen nu zeer onevenwichtig over. Beide hebben een vrij korte afdronk en overtuigen niet echt. Dat kan niet gezegd worden van de ‘erstes gewächs’-wijnen. De Riesling Kostheim Weiss ERd EG 2010 (€20,5) is een vettige wijn met een lichte zoete toets. De mooie aciditeit van deze wijn geeft hem een mooie diepgang. De Riesling Hochheim Hölle EG 2010 (€27,5) is een ragfijne wijn met een zeer droge expressie. Een stevige riesling met grote bewaarcapaciteit. De Riesling Hochheimer Hölle Goldkapsel 2008 (€42) is een superwijn en hoeft geen franjes. Deze wijn moet bij iedere rieslingliefhebber in de kelder liggen. Een complexe wijn die alles in huis heeft. Weingut Künstler is een typisch Duits wijnhuis waar de wijnen de perfectie nastreven, de netheid de perfectie nastreeft en de ontvangst de perfectie is.

Georg Breuer

In het hartje van de Rheingau, te Rüdesheim, ligt het wijnhuis van Georg Breuer. Van buiten gezien zou je niet echt geneigd zijn om er een bezoek te brengen, maar eenmaal doorheen de winkel en voorbij de binnenkoer wordt je naar de magisch degustatiekelder gebracht. En daar krijgen de wijnen van Georg Breuer de waarde die ze verdienen. Georg Breuer is een dwarsligger in bij de VDP-wijnbouwers en heeft afstand genomen, om een terroirdispuut, van dit kwaliteitslabel. Het grote gelijk haalt Georg Beuer met de kwaliteit van zijn wijnen. Vanaf de basisrieslings zit het er meteen op. De Riesling Rüdesheim 2009 (€11,5) heeft een plezante neus van clementines en citrus en is zeer mondvullend. Zeer mooi voor een redelijke prijs. De Riesling Rauenthal 2009 (€11,5) is een bloemige riesling met een noisette ondertoon. Een atypische riesling die in de mond niet echt kon overtuigen. De Riesling Terra Montosa 2009 (€17) is een bijzonder exotische witte wijn met toetsen van gele appels. Een boeiende afdronk van honing en lactische aroma’s. Een wijn met veel charme en elegantie en is prijs-kwaliteit echt een topper. De Terra Montosa is een ‘blend’ van vier grand cru-wijngaarden, die ook als grosses gewäches afzonderlijk worden gevinifieerd: Nonnenberg (€34),Berg Roseneck (€29), Berg Rottland (€ 29) en Berg Schlossberg (€42). Deze vier ‘lagennamen’ zijn allemaal stuk voor stuk indrukwekkende wijnen op het niveau van finesse en afdronk. Het verschil tussen deze wijnen ligt hem in het subtiel spel in aciditeit en mineraliteit. De rieslings van Georg Breuer zijn sprankelend en fris, maar met een enorme bagage. De Rheingau bezoeken zonder een passage bij Georg Breuer zou echt een zonde zijn.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.