La Font des Ormes - AOP Pézenas-Languedoc - Languedoc - Frankrijk


Domaine La Font des Ormes vindt je in Caux, in de regio van Pézenas, in de Languedoc, in een bijzondere vallei die wordt begrensd door twee basaltstromen.

AOP Pézenas-Languedoc is een driehoek van ongeveer 24 km aan elke kant, met de punt naar beneden gericht, en wordt in het oosten begrensd door de rivier de Hérault, die van noord naar zuid stroomt. In het noorden wordt het terroir beschut door de Montagne Noire en in het zuidwesten ligt het in het verlengde van Biterrois. De hoogte varieert tussen 0 en 300 m en wijnstokken zijn te vinden op alle hoogten.

Font des Ormes ligt in een omgeving van olijf- en pijnbomen, in Caux op de weg naar Nizas in AOC Pézenas, aan de voet van twee basaltstromen. Hun ambitie is om het volledige potentieel van dit uitzonderlijke terroir tot uitdrukking te brengen.

De oorsprong van de naam Caux heeft twee mogelijke betekenissen. Het kan afkomstig zijn van het Occitaanse "caus" dat verwijst naar Calciumoxide, een witte substantie verkregen door het calcineren van kalksteen in kalkovens. Kalksteen is zeer aanwezig op het grondgebied en de kalkovens zijn zeer talrijk. De naam kan ook afkomstig zijn van een pre-Indo-Europese uitdrukking "cal-so", wat rots, beschutting betekent. Inderdaad, op zijn basis op 103 meter boven de zeespiegel domineert Caux de volledige omgeving.

Van de 25 ha beschikbare wijnstokken wordt ongeveer vijftien hectare gevinifieerd in het domein, terwijl de andere hectaren worden geoogst en naar de coöperatieve kelder van Montagnac worden gebracht. De wijngaard wordt biologisch en biodynamisch beheerd door de natuurlijke biodiversiteit te bevorderen (lage muren, heggen) maar ook die van de gewassen door olijfbomen, truffelbomen, amandelbomen, vijgenbomen,... Ook worden bepaalde percelen bezaaid met durumtarwe, erwten en kikkermuur.

De stijl van La Font des Ormes


Iedereen is het erover eens: de bodems van Font des Ormes, met hun zeldzame mengsel van kalksteen en basalt, vormen de basis van de stijl van de wijnen van het landgoed. Vooral omdat de twee heel goed samen gaan: basalt geeft vrijgevigheid en elegantie, kalksteen brengt diepte, frisheid en een strengere kant.

Vanaf hun eerste bezoek in 2004 hadden Claude en Lydia Bourguignon de intuïtie dat dit terroir zich bijzonder goed leende voor rode wijnen. Basalt is rijk aan sporenelementen en aan magnesia, verantwoordelijk voor een mooie bitterheid die lengte en nobelheid aan de wijnen geeft. Door de jaren heen, dankzij het werk dat is gedaan om het leven van de bodem te herstellen, worden deze kenmerken sterker. En de overgang naar biologisch-dynamische teelt stelt hen nu in staat om deze evolutie te versterken. De wijnen getuigen al van een echte harmonie tussen de vlezigheid van het basalt en de diepte van de kalksteen. Het zijn wijnen met veel elegantie. Deze melange geeft een frisse, kruidige kant, in combinatie met de rijpe fruitigheid. De tannines geven de wijn een mooie lengte en een aromatisch palet dat zich opent in de afdronk.

De gedreven kracht op La Font des Ormes: Mireille Fabre


Hoewel ze zeer discreet is, heeft Mireille Fabre niettemin een toonaangevende positie in Font des Ormes. Sinds haar studies in Montpellier, een diploma oenoloog gevolgd door een opleiding in de wijnhandel, heeft deze Héraultaise een geweldige ervaring in het veld opgebouwd. Na twee jaar in de kelder van het landgoed Félines-Jourdan, in AOC Picpoul de Pinet, te hebben doorgebracht, werkte ze 2 jaar in een groothandel in de regio Orléans. Ze was een paar jaar geëxpatrieerd in Dubai en was daarna twee jaar verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het wijntoerisme op Château Belles-Eaux.

Met haar veelzijdigheid drukte ze snel haar stempel op Font des Ormes en leidt ze nu dagelijks het landgoed, waarbij ze toezicht houdt op het beheer van de wijngaard, met name de implementatie van biodynamica, evenals het maken en rijpen van wijn, in overleg met Bertrand Quesne en adviseur oenoloog Gwenaëlle Thomas, beiden verbonden aan Domaine La Font des Ormes.