GEOVINO biedt een ruim aanbod aan mousserende wijnen: van diverse champagnes en crémants uit Frankrijk tot prosecco uit Italië.

Champagne

De Champagnewijnen worden voor honderd procent geproduceerd, geoogst en gemaakt in de duidelijk begrensde Champagne streek van Frankrijk. De druif waarmee de Champagnewijn gemaakt wordt heeft absoluut unieke eigenschappen die het resultaat zijn van de specifieke geografische ligging van een specifieke grond met een specifiek klimaat.

De wijn wordt bereid en gemaakt door natuurlijke gisting in de fles en dit met inachtneming van specifieke regels van toepassing op alle stadia van het productieproces, deze regels vormen samen het bestek van de benaming “Champagne”.

De hoofdregels luiden als volgt:

  • alleen het gebruik van de volgende wijnstokken is toegestaan: Chardonnay, Pinot noir, Meunier;
  • kort insnoeien (Royat, Chablis, Guyot systeem);
  • maximale opbrengst aan druiven per hectare ;
  • maximale opbrengst bij het persen van 102 liter voor 160 kilo druiven;
  • minimaal alcoholpercentage bepaald per jaar;
  • de wijnen moeten worden bereid in aparte ruimtes waar alleen Champagnewijnen mogen worden neergezet;
  • toepassing van natuurlijke en bekende procedés onder de naam «champenoise methode» ;
  • de wijn moet op zijn minst vijftien maanden in de fles worden bewaard voordat hij wordt verkocht.

 

Crémant

Crémant is mousserende wijn (schuimwijn) uit Frankrijk en andere Franssprekende gebieden. De wijn wordt gemaakt volgens de méthode traditionnelle. Vóór 1993 werd deze vinificatie méthode champenoise genoemd. Sedert 1989 is de term crémant door de Franse wetgeving beschermd. Vanwege verwarring met champagne is deze aanduiding buiten het champagnegebied niet meer toegestaan. Evenmin mag de term crémant in het champagnegebied gebruikt worden.

In verschillende Franstalige wijngebieden worden crémant-wijnen gemaakt. In Frankrijk vallen zij onder de AOC:

  • Crémant d'Alsace; AOC Crémant d'Alsace; gemaakt van auxerrois blanc en pinot blanc.
  • Crémant de Bordeaux; AOC Crémant de Bordeaux; gemaakt van sémillon, sauvignon blanc, muscadelle, cabernet sauvignon, cabernet franc, carmenère, merlot, malbec en petit verdot.
  • Crémant de Bourgogne; AOC Crémant de Bourgogne; gemaakt van chardonnay, gamay, pinot noir en aligoté.
  • Crémant de Die: sedert 1993; gemaakt van clairette.
  • Crémant de Jura: kreeg in 1995 zijn AOC; gemaakt van pinot noir, chardonnay, trousseau en savagnin.
  • Crémant de Savoie: kreeg in 2015 zijn AOC; gemaakt van minimaal 40% de Jacquere druif, aangevuld met Altesse, Chasselas, Chardonnay, Pinot Noir en Gamay.
  • Crémant de Limoux; Blanquette de Limoux is in 1531 ontstaan in de abdij van Saint-Hilaire; Crémant de Limoux bestaat sedert 1990; gemaakt van chardonnay, chenin blanc en mauzac.
  • Crémant de Loire; AOC Crémant de Loire sedert 1975; gemaakt van chenin blanc, cabernet franc, cabernet sauvignon, pineau d'Aunis, pinot noir en chardonnay. Grolleau noir is toegestaan als aanvullend ras voor maximaal 30%. De AOC overlapt de AOC's Anjou, Saumur en Touraine.

Prosecco

De officiële naam van de druif die in de volksmond 'prosecco-druif' wordt genoemd is glera. Het gebruik van de naam glera is weer gebruikelijk geworden vanaf 2009, toen de DOCG-status aan prosecco is toegekend en prosecco een herkomstbenaming is geworden. Deze herkomstbenaming is belangrijk voor de wijnbouwers uit de oorspronkelijke regio die de naam 'prosecco' op steeds meer flessen bubbelwijn op zagen duiken. Dit waren wijnen die niets te maken hadden met wat prosecco in essentie is: een Italiaanse mousserende wijn die is gemaakt van glera.

De wijn kan als vino frizzante of als spumante worden gemaakt. Het verschil zit hem in de bubbels. Spumante is de Italiaanse benaming voor een mousserende wijn die meer dan drie bar druk bevat. Frizzante geeft aan dat de wijn half mousserend is. Deze variant bevat weinig koolzuur doordat het tweede gistingsproces korter is dan bij een spumante. Het verschil tussen frizzante en spumante heeft niets te maken met een tweede vergisting in een tank (méthode Charmat) of een tweede vergisting in de fles (méthode traditionnelle).

De betere prosecco wordt gemaakt volgens de méthode Charmat, zowel de spumante als de frizzante variant. Méthode Charmat houdt in dat de basiswijn, die is ontstaan door een eerste vergisting in een open tank, een tweede vergisting te laten ondergaan in een autoclaaf (gesloten druktank). Deze vergisting wordt op gang gebracht door gist en suiker aan de wijn toe te voegen. Het door die gisting geproduceerde koolzuurgas lost op in de wijn. Door het veel grotere volume van de tank, zal deze tweede gisting veel sneller verlopen dan bij een méthode traditionnelle (dat een tweede gisting op fles kent). Dit procedé geeft de proseccowijn zijn frisse, schuimige mousse. Doordat deze bereidingsmethode minder arbeidsintensief is, is prosecco over het algemeen goedkoper dan wijnen die een tweede vergisting op de fles ondergaan.

In vergelijking tot mousserende wijn gemaakt volgens de méthode traditionnelle ontbreekt bij de wijnbereiding van prosecco de rijping op gist, wat bij een tweede gisting op fles wel plaatsvindt. Naast de frizzante die gemaakt wordt volgens de méthode Charmat, bestaan er ook frizzante prosecco's waarbij het koolzuurgas simpelweg in de stille wijn wordt geïnjecteerd, vlak voor botteling.

 

Schrijf je in op onze GEOVINO nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle nieuwe aanbiedingen