AOP Vacqueyras - Zuidelijke Rhône - Frankrijk

Gepubliceerd op 13 maart 2023 om 07:18

Vacqueyras is een appellatie voor rode, witte en roséwijnen uit het met wijngaarden bezaaide gebied rond de gemeenten Vacqueyras en Sarrians in het zuidelijke wijngebied van de Rhônevallei in Frankrijk aan de voet van de Dentelles des Montmirail.

Tot 1990 maakte Vacqueyras deel uit van de Côtes du Rhône Villages, maar de constante kwaliteit van de wijnen (met name de geconcentreerde, krachtige rode wijnen) leverde een opwaardering op tot een volwaardige, onafhankelijke AOP. De Vacqueyras appellation wetten zijn vergelijkbaar met die van Gigondas en Chateauneuf-du-Pape, zijn buren in het onmiddellijke noordoosten en zuidwesten, en de wijnen zijn ook zeer vergelijkbaar. Vacqueyras-wijnen moeten minstens 50 procent Grenache bevatten, terwijl Syrah en Mourvèdre samen minstens 20 procent moeten uitmaken. Elk van de andere Côtes du Rhône-variëteiten mag 10 procent uitmaken. Carignan was vroeger uitgesloten, maar is nu toegestaan.

Er worden kleine hoeveelheden rosé en witte wijn gemaakt. Grenache moet minstens 60 procent uitmaken, en één of beide Cinsaut en Mourvèdre minstens 15 procent. Toegestane druivensoorten zijn Grenache Blanc, Bourboulenc, Clairette, Marsanne, Roussanne en Viognier. Een enkele variëteit mag tot 80 procent van de blend uitmaken.

Steile terrasvormige wijngaarden, bosrijke vlakten, uitgestrekte garrigue-struiken - de wijnen van Vacqueyras worden gevormd door hun onderscheidende terroirs. De bodems hier zijn zeer gevarieerd, waardoor de wijnen van Vacqueyras een rijkdom aan verschillende geuren en smaken hebben. De wijnen zijn krachtig en karaktervol, en hebben een onderscheidend randje van frisheid en finesse. Ze worden vaak gekozen om hun betrouwbare hoge kwaliteit en zijn sinds 1998 de officiële wijnen van het Festival van Avignon met een breed internationaal publiek.

1990: geboorte van de AOP Vacqueyras

De wijnbouw in de Rhône-vallei begon met de Romeinse nederzettingen, en kwam vooral voor rond Orange in de 2e en 1e eeuw voor Christus. De resten van een Romeinse villa zijn gevonden in Vacqueyras - Vaqueiras in het Provençaals, van het Latijnse Vallea Quadreia, de Vallei der Stenen.
De eerste schriftelijke bewijzen van wijnbouw in het gebied dateren uit de Middeleeuwen. De eerste kadastrale kaart van Comtat Venaissin dateert van 1414 en vermeldt het bestaan van wijngaarden in het dorp.
Later, in 1448, wordt melding gemaakt van belastingen op de druivenoogst en de in Vacqueyras geproduceerde wijn.
In 1791, na de revolutie, werden de wijngaarden van Comtat Venaissin - waaronder die van Vacqueyras - aan Frankrijk overgedragen.
In 1937 maakte Vacqueyras deel uit van de regionale appellation Côtes du Rhône. In 1955 werd het onderdeel van Côtes du Rhône Villages, en in 1967 een van de Côtes du Rhône Villages met dorpsnaam. Uiteindelijk bereikte het op 15 augustus 1990 het hoogtepunt en werd het officieel erkend als een volwaardige appellation.

Klimaat en bodem

Mediterraan klimaat, met één belangrijk voordeel: de mistral wind waait door de wijngaarden en koelt en reinigt ze. De regenval is seizoensgebonden, en de zomertemperaturen zijn zeer hoog. Deze AOC wijngaarden aan de voet van de Dentelles de Montmirail groeien op de alluviale bodems en glaciale terrassen van de Riss glaciatie. De bodem bestaat uit zandige klei met banken van afgeronde keien op de terrassen van de garrigue.

Qua bodem kunnen we in Vacqueyras drie types onderscheiden:

  • Het plateau van Garrigues - alluviaal grind, in terrassen, afgezet door de Ouvèze. Deze bodem bevordert de productie van krachtige en zeer aromatische rode wijnen.
  • De safres en mergels, afwisselend fijne zandsteen, plaatselijk "safres" genoemd, en blauwe en grijze zandige mergels, op kalksteen. De safres zijn meer geschikt voor rode wijnen en de mergels voor witte wijnen.
  • Witte kalksteen en gips, in steenslag - uitstekende terroirs voor zowel rode als witte wijnen, maar nogal in de minderheid in de appellation.

Kerncijfers van de appellatie (2021)

  • 93% rood, 1% rosé en 6% wit
  • gemiddelde jaarlijkse opbrengst: 22hl/ha
  • 32.560 ha wijngaarden
  • 46.801 hl wijnproductie

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.