Mas Gabriel - AOP Pézenas Languedoc - Frankrijk


Drie terrassen in het paradijs ten noorden van Pézenas

In Caux, een paar kilometer ten noorden van het toeristische stadje Pézenas, ligt een klein maar heel bijzonder wijnhuis: Mas Gabriel. Hier hebben Deborah en Peter Core hun droom gerealiseerd en produceren ze samen uitstekende wijnen - met veel handenarbeid en volgens biodynamische criteria.

Op het eerste gezicht wijst niets in deze zijstraat in het dorpje Caux erop dat hier een van de beste AOP Pézenas-Languedoc wordt geproduceerd: Mas Gabriel. Als je op de pompoengrote, zware bel naast het ijzeren hek slaat, is het antwoord een blaffende hond, kort daarna gaat het hek open en nodigt Peter Core, je uit op de binnenplaats van de oud, traditioneel wijnbuis. Het geblaf kan nu veilig worden geïnterpreteerd als een vreugdevolle begroeting: Border Collie Jack houdt van bezoek - met uitzondering van de postbode, zoals Peter lachend uitlegt.

Peter Core en zijn vrouw Deborah ontmoetten elkaar in de jaren negentig in Londen. De twee Engelsen hadden goede banen, zij als advocaat, hij als financieel directeur in de media-industrie. Ze misten echter een uitdagende, bevredigende en creatieve activiteit waarin ze één zijn met de natuur. In 2002 keerden ze de metropool de rug toe met de droom om een ​​kleine wijnmakerij in Zuid-Frankrijk te bezitten.

Stages in Nieuw-Zeeland

Eerst voltooiden de Cores een stage van 18 maanden als wijnmakers in Tairawhiti, Nieuw-Zeeland. "Vanwege de taal", geeft Peter toe, "zijn wij typische Britten die moeite hebben met Frans." Terug in Europa zochten ze een geschikt landgoed en in 2006 vonden ze in Caux wat ze zochten: een wijngaard met een heel bijzonder terroir, rijk aan vulkanisch basalt. Voor de wijnen betekent dit een mooie frisheid en een uitgebalanceerde zuurtegraad. Na een zoektocht van bijna een jaar werden we verliefd op een wijngaard in Caux, in de appellatie Pezénas. Een prachtig basaltachtig terroir op de heuvels met een adembenemend uitzicht over de Régagnade-vallei in Caux.

De bijna vijf hectare liggen op drie zacht glooiende terrassen in de schaduw van een eerste heuvelrug in noordoostelijke richting. Samen met de oude bomenvoorraad rondom het perceel zijn de wijnstokken goed beschermd tegen overmatig zonlicht en uitdrogende wind. De percelen zijn beplant met meer dan 60 jaar oude Syrah en meer dan 70 jaar oude Carignan wijnstokken. Enkele Cinsault en Grenache ronden het aanbod van druivensoorten af.

Biodynamische teelt

Zowel Peter als Deborah zijn altijd gefascineerd geweest door natuurlijke cultivatie. Ze werken daarom strikt zonder herbiciden, pesticiden, fungiciden en kunstmest: "We zijn ervan overtuigd dat biologisch-dynamisch geteelde druiven de invloeden van het terroir op de wijn beter weerspiegelen." Ze bemesten daarom alleen met koeienmest, met gecomposteerde hoornkrullen en houden rekening met de maankalender. Gras en bloemen mogen tussen de wijnstokken groeien, af en toe vastgebonden door een kudde lokale schapen. Overigens voelt Jack zich in hun gezelschap in zijn element – ​​hij heeft tenslotte een jaar als leerling bij een herder gezeten.

Samenwerken in de wijngaard

De Cores verzorgen hun wijnstokken het hele jaar door zelf en zijn elke dag in de wijngaard te vinden. Ze oogsten de druiven volledig met de hand om de typiciteit van de druiven en het terroir het best tot uitdrukking te brengen. "Zo kunnen we elke werkstap op het juiste moment afronden zonder afhankelijk te zijn van de hulp van derden - met uitzondering van de oogst."Dan kunnen ze rekenen op de jaarlijkse steun van een groep trouwe vrienden.

Wat vooral de wijnen van Mas Gabriel kenmerkt: ondanks alle kracht, intensiteit en regiotypische kruidigheid, hebben de rode en rosés veel fruit, lijken ze zeer harmonieus en aantrekkelijk - gewichtloos, om zo te zeggen - met hun natuurlijke elegantie. Inmiddels hebben ook critici zoals Robert Parker de wijnen van Mas Gabriel opgemerkt en belonen de inspanningen van de Cores met hoge cijfers.

Wat is zo typisch aan het Pézenas-terroir?

Ze krijgen vaak de vraag: waarom heb je voor Caux en deze specifieke wijngaard gekozen?
Het antwoord is: het terroir. De bodem bevat grote hoeveelheden vulkanisch basalt, wat zeldzaam is in de Languedoc. In Caux hebben ze 4,7 hectare rode wijnstokken (Carignan noir, Syrah, Cinsault en Grenache noir) op de hellingen op 120 meter hoogte, op het oosten.

De bodem bestaat uit Villefranchian grind, slib en basalt. De grote hoeveelheid basalt - die in grootte varieert van grind tot grote stenen - brengt frisheid en een goede zuurbalans in de wijnen. De wijngaard is omgeven door bomen en vegetatie die zorgt voor een uitgebalanceerd en gezond ecosysteem.

Op kalksteengrond hebben ze ook een klein perceel oude witte carignan. Deze bodem geeft frisheid en een interessante mineraliteit aan onze witte wijnen.

Op 3 km van Pézenas, in Saint-Jean-de-Bébian, hebben we ook een kleine wijngaard van 1,4 hectare op een heel andere bodem, waar ze oude carignan en cinsault verbouwen, evenals vermentino, grenache gris en witte carignan. Het bestaat uit opgerolde kiezelstenen uit het Villafranchiaanse tijdperk, die ook in Châteauneuf du Pape in het Rhônedal te vinden zijn.

Het klimaat

Het klimaat van de Languedoc is perfect voor het produceren van biologische wijnen van uitstekende kwaliteit. De winters zijn koud, de zomers lang en droog. Regen wordt vaak gevolgd door een sterke noordwestenwind die de planten uitdroogt en de problemen van schimmelziekten zoals echte meeldauw en meeldauw vermindert. Caux ligt tussen de bergen van de Haut Languedoc en de Middellandse Zee en profiteert van de verfrissende nachtbries die de druiven perfecte omstandigheden geeft voor evenwichtige en expressieve wijnen van Mas Gabriel.