Domaine de la Janasse - AOP Châteauneuf-Du-Pape - Frankrijk


Domaine de la Janasse, genoemd naar de familieboerderij gelegen in Courthézon, vind je in "La Janasse". Aimé was zich erg bewust van het potentieel van deze prachtige streek en hij twijfelde dan ook niet om het gebied uit te breiden met nieuwe percelen. Waar La Janasse vroeger begon met 15 ha, omvat het nu reeds 90 ha. Sinds 1991helpt Christophe Sabon zijn vader en 10 jaar later voegde ook zijn zus Isabelle zich toe aan het team. Door de gefragmenteerde structuur (meer dan zestig kavels) bestaat Domaine de La Janasse uit een mozaïek van terroirs. Deze verspreiding van terroirs zorgt voor een grote complexiteit in de assemblages en leveren ook speciale cuvées op zoals Chaupin, Les Garrigues, Terre d’Argile en Terre de Bussières. Domaine de La Janasse werd in een paar jaar tijd één van de pareltjes van Châteauneuf-du-Pape.

Historiek van het domein


In 1967 keerde Aimé Sabon terug van zijn militaire dienst. Hij nam de wijnstokken over van zijn vader (die zijn druiven naar de coöperatieve kelder bracht) en zijn schoonvader (die de wijn aan de handel verkocht).

In 1973 bouwde Aimé zijn eigen kelder. Zo ontstond het Domaine de la Janasse, genoemd naar de familieboerderij die in Courthézon stond, op een plaats genaamd "La Janasse". Aimé is ambitieus. Zich bewust van het feit dat hij een fantastisch terroir heeft, blijft hij het landgoed uitbreiden door nieuwe percelen te verwerven. Van 15 hectare gisteren beslaat La Janasse nu 90 hectare.

In 1991, na een BTA in wijnbouw en oenologie in Beaune en een BTS in marketing in Mâcon, voegde Christophe Sabon zich bij zijn vader die hem vanaf het begin de sleutels van de kelder naliet. Onder zijn leiding produceert La Janasse verschillende cuvées, verovert ze nieuwe markten en blijft ze bij de tijd.

In 2001 kwam Isabelle, de zus van Christophe, afgestudeerd oenoloog aan de Faculteit van Toulouse, in 2001 bij het team. Met Hélène, de vrouw van Aimé en de moeder van Christophe en Isabelle, wordt het gezin herenigd in La Janasse, dat binnen een paar jaar één van de juwelen van Châteauneuf-du-Pape werd.

Drie complementaire druivenrassen

Grenache is echt het meest interessante druivenras in Châteauneuf-du-Pape omdat het finesse en kracht combineert en subtiele nuances in de wijnen brengt. Mourvèdre is een verbeteraar en brengt de rijkdom van Grenache in evenwicht. Met zijn bloemige en fruitige tonen komt Syrah op onze bodem uitstekend tot zijn recht in wijnen die jong moeten worden gedronken, zoals Côtes du Rhône en vins de pays.
Châteauneuf-du-Pape wordt vaak de appellation van dertien druivenrassen genoemd. Bij La Janasse verbouwen we al deze druiven, die we in onze verschillende cuvées verwerken om ze complexiteit en diepte te geven.
Na een decennium van nogal zonnige wijnjaren hebben we vanaf 2010 de Collection de La Janasse gecreëerd. Op het terroir van La Crau, het mooiste van de appellation, hebben wij "secundaire" druivenrassen aangeplant om de traditie van de 13 druivenrassen voort te zetten en meer diversiteit in onze wijnen te brengen, met druivenrassen met een gematigd alcoholpotentieel. Counoise, vaccarèse, muscardin, terret noir voor de rode wijnen, clairette rose, grenache gris, picardan, bourboulenc en picpoul gris voor de witte wijnen zullen onze wijnen meer finesse en spanning geven.