Châteauneuf-du-Pape - Domaine La Manarine - Gilles Gasq: sinds 2015 terug van weggeweest !

Gepubliceerd op 1 april 2023 om 16:07

De vaardigheden van Gilles Gasq, de voormalige wijnmaker en wijngaardbeheerder van Domaine Monpertuis, werden in de jaren 2000 alom geprezen. Zijn Châteauneufs stonden bekend om hun kwaliteit en waren favoriet bij The Wine Advocate en Jancis Robinson. Maar met de verkoop van Monpertuis had Gasq niet langer de mogelijkheid om Châteauneuf te maken. Nadat het iconische Domaine Monpertuis was verkocht, stelde Gasq de volgens hem beste wijngaarden van de regio veilig en debuteerde La Manarine Châteauneuf in 2015: een kleine 1,5 hectare half eeuwenoude wijnstokken in het "Pied de Baud" gebied.

Met zijn biologische landbouw en keldertalent werd zijn microbotteling van Châteauneuf-du-Pape een nieuwe standaardsetter. De volgende jaargangen zouden "gewoonweg ongelooflijk" zijn. Gasq's naam staat misschien niet op het etiket, maar hij wordt beschouwd als een van de grote moderne talenten van Châteauneuf-du-Pape. Zijn wijn is 100% biologisch verbouwd, oude Grenache Noir van twee van de beste wijngaardlocaties in de appellatie en wordt vergist met 50% ontsteling en 18 maanden gerijpt.

Dit is een uitzonderlijke belevenis voor liefhebbers van meesterlijke, door Grenache gedreven Châteauneuf-du-Pape, want er zijn slechts een paar honderd exemplaren op de markt. De terugkeer van Gilles Gasq naar Châteauneuf-du-Pape werd een wereldwijde sensatie! Gilles Gasq zet zijn naam niet in grote letters op de voorkant van zijn wijn, maar richt zich op de appellatie, Châteauneuf-du-Pape, en de naam van zijn domaine, La Manarine. Maar voor wie de grote Grenache-gedreven Châteauneuf-du-Pape begrijpt, is het kleine "Gilles Gasq et ses enfants" onderaan heel belangrijk.  

Deze wijn is 100% biologisch geteeld van oude wijnstokken Grenache Noir van twee van de beste wijngaarden in het gebied, Cabrières en Pied de Baud. Met 50% ontsteling, spontane gisting en 18 maanden rijping, zijn de resulterende wijnen vol van donkere kersenlikeur, boysenberry, frambozen coulis, aalbes, zoete drop, bloemen, anijs, kruiden, en hints van verkoolde garrigue. Hij heeft een weelderige, volle, opgeheven en uiterst zuivere smaak. Er zijn slechts een paar honderd kisten van deze wijn beschikbaar.

Vanaf 7/4/2023 is de Châteauneuf-du-Pape La Manarine van 2020 in kleine hoeveelheden beschikbaar bij GeoVino. Niet te missen !

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.