Wijnen uit Patagonië: Argentinië is meer dan enkel Mendoza

Gepubliceerd op 27 februari 2023 om 16:04

Patagonië is het meest zuidelijke wijnbouwgebied van Zuid-Amerika. Hoewel het een van 's werelds minst voor de hand liggende plaatsen voor kwaliteitswijnbouw is, heeft dit woestijngebied - met zijn koele, droge klimaat - zich goed bewezen voor de productie van elegante rode wijnen van Pinot Noir en Malbec.

De geografische regio beslaat een uitgestrekt gebied - ongeveer twee keer zo groot als Californië - in het zuiden van Argentinië en Chili. Patagonië wordt eerder geassocieerd met dinosaurussen en woestijn dan met goede wijn, maar het heeft een wijnbouwzone die zich 300 kilometer uitstrekt langs de rivieren Neuquen en Rio Negro, van Anelo in het westen tot Choele Choel in het oosten. De zone ligt dichter bij het Andesgebergte dan bij de Atlantische Oceaan, maar bevindt zich op een veel lagere hoogte dan zijn noordelijke neef Mendoza, gemiddeld ongeveer 300 meter boven de zeespiegel.

Copyright: www.winefolly.com

Copyright: www.winefolly.com

Patagonië is een woestijn, en wijnbouw is alleen mogelijk in de buurt van de rivieren, waar smeltwater uit de Andes overvloedig aanwezig is voor irrigatie. Het klassieke woestijnklimaat met warme dagen en koude nachten verlengt het groeiseizoen in de regio, waardoor de druiven langzamer rijpen en een rijk karakter ontwikkelen met behoud van de zuurtegraad.

Patagonië heeft in de wijnwereld erkenning gekregen dankzij de twee wijnbouwgebieden in het noordelijke deel: de meer gevestigde Rio Negro en het nieuwere, zich nog ontwikkelende Neuquen. Wijnen uit deze twee zones zijn traditioneel meer Europees van stijl dan die uit de centrale en noordelijke regio's van Argentinië, als gevolg van het koelere klimaat en de hogere breedtegraad. Terwijl Malbec nog steeds een centrale rol speelt in de Patagonische wijn, is het de Pinot Noir die het icoon van de regio is geworden. Uitstekende witte wijnen gemaakt van Chardonnay, Sauvignon Blanc en Riesling tonen ook de frisheid van het regionale klimaat.

Wijnen uit Neuquen


Neuquen is een zeer jonge wijnproducerende regio op de Patagonische vlakte in het zuiden van Argentinië. Pas sinds het begin van de jaren 2000 wordt hier op commerciële schaal wijn gemaakt, maar de regio heeft al een aanzienlijke groei en belofte laten zien. De regio produceert wijn van goede kwaliteit tot ultra-premium, voornamelijk van Pinot Noir, Malbec en Cabernet Sauvignon.

Officieel beslaat de provincie Neuquen een groot gebied in het noorden van Patagonië, net ten zuiden van het meest productieve wijngebied van Argentinië, Mendoza. Het Andesgebergte loopt langs de westkant van de provincie en scheidt Argentinië van Chili, en de grens met Rio Negro beslaat zowel de zuidelijke als de oostelijke grenzen van Neuquen.

In de praktijk is de wijnbouw beperkt tot een gebied van 1.400 hectare rondom het stadje San Patricio del Chana aan de rivier de Neuquen. Ongeveer 85% van de druivenproductie van het gebied bestaat uit rode rassen, waarbij Malbec, Cabernet Sauvignon, Merlot en Pinot Noir het meest geschikt zijn voor het terroir. Populaire witte rassen zijn Chardonnay en Sauvignon Blanc.

De eerste commerciële wijngaarden in de regio werden pas in 1999 aangeplant, nadat wijnproducenten werden aangemoedigd door het internationale succes van de wijnen van Mendoza. Een groot gebied aan de rand van de Neuquen rivier werd ontwikkeld en beplant met wijnstokken - de eerste grootschalige wijnoogst werd uitgebracht in 2003.

Het wijnbouwgebied van Neuquen verschilt duidelijk van de rest van Argentinië. De hoogte is hier slechts ongeveer 300 meter boven de zeespiegel - relatief laag voor een land waar de hoogste wijngaarden op een hoogte van ongeveer 3000 meter liggen. Het klimaat is aanzienlijk koeler dan in Mendoza, en de Andes, 240 kilometer naar het westen, heeft weinig tot geen invloed op de wijnbouw in Neuquen.

Sterke woestijnwinden en hete zon zorgen samen voor een klimaat in Neuquen dat voldoende gematigd is voor de wijnbouw. Warme, zonnige dagen worden gevolgd door felle woestijnnachten, en de daaruit voortvloeiende dagelijkse temperatuurschommelingen verlengen het groeiseizoen. Dit geeft de druiven de tijd om fruitcomplexiteit te ontwikkelen zonder de zuurgraad op te offeren, en de wijnen zijn daardoor goed in balans.

Dit winderige deel van de woestijn wordt gevoed door de Neuquen rivier, die smeltwater uit de Andes aanvoert om de wijngaarden te hydrateren. De stenige alluviale bodems zijn goed gedraineerd, waardoor de wortelsystemen diep in de grond kunnen groeien om toegang te krijgen tot belangrijke mineralen en hydratatie. De gezonde wijnstokken die hierdoor ontstaan, produceren druiven van hoge kwaliteit met een uitstekende concentratie aan suikers en zuren.

Bodega Malma: Patagonië naar de wereld brengen als een unieke wijnproducerende regio.

 

Bodega Malma is ontstaan als onderdeel van een nieuw wijnbouwproject in San Patricio del Chañar, provincie Neuquén. Dit is een regio in Argentinië-Patagonië die zich onderscheidt door zijn wijnen van hoge kwaliteit. Bodega Malma bracht zijn eerste wijnen in 2004 op de markt en exporteert sindsdien zijn producten overal ter wereld.
Bodega Malma is eigendom van de familie Viola, pioniers van de hele subregio San Patricio del Chañar, en gepassioneerd door Patagonië en zijn terroirs. Samen met adviserend Enoloog Hans Vinding-Diers hebben ze een productportfolio uitgestippeld en onderzoeken ze het potentieel van elk microterroir voor verschillende variëteiten.

SAN PATRICIO DEL CHAÑAR, een uniek terroir


Het gebied onderscheidt zich door zijn onovertroffen kenmerken voor de wijnbouw. Aangezien we op 39º zuid liggen, hebben we een aanzienlijk temperatuurverschil, waardoor de druiven langzaam rijpen en een betere suikeraccumulatie, zuurgraad, aroma's en smaken bevorderen, terwijl de constante bries de wijngaarden gezond houdt.
De bodem is zeer waterdoorlatend en de wortels van de wijnstokken groeien diep op zoek naar voedingsstoffen en mineralen. Een pleistoceen terras, een alluviaal-colluviale waaier en een modern fluviatiel terras steken af tegen het landschap. Elk bodemtype levert andere eigenschappen en mineralen aan de aangeplante rassen. Onderzoek naar hoe de bodem de wijnen beïnvloedt, maakt deel uit van het leren kennen van het terroir:

  • Constante briesjes en winden houden de wijngaarden gezond en dragen bij aan de concentratie, kleur en structuur van het fruit doordat de druiven een dikkere schil ontwikkelen. 
  • Een heldere hemel zorgt voor een constante blootstelling aan de zon en daardoor voor intense kleuren. 
  • Weinig neerslag en een lage relatieve vochtigheid dragen bij aan het effect van de wind op het verkrijgen van gezonde druiventrossen. 
  • Als onderdeel van onze filosofie gebruiken we druppelirrigatie, wat een zorgvuldig beheer van deze kostbare bron mogelijk maakt.
  • Een groot temperatuurverschil tussen dag en nacht tijdens de rijpingsperiode bevordert het evenwicht tussen zuurgraad en suiker in de druiven.

De premium wijnbereiding vindt plaats op onze 127 hectare die allemaal zijn beplant met verschillende variëteiten en een geavanceerd druppelirrigatiesysteem. Voortdurend onderzoek door enologen en agronomen resulteert in de specifieke selectie van gebieden waar elk ras het best tot zijn recht komt. De aangeplante variëteiten zijn voornamelijk: Pinot Noir, Malbec, Merlot, Cabernet Sauvignon, Sauvignon Blanc en Chardonnay, maar we hebben ook kleine producties van andere druivensoorten die worden gebruikt om speciale wijnen te maken.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.